Wat is een Doula?
Doula is een oud-Grieks woord dat dienende vrouw betekent.
Een doula is een getrainde professional die de zwangere vrouw en haar (eventuele) partner op een niet-medische manier ondersteunt, tijdens de zwangerschap, bevalling en in de periode daarna.
Een doula/geboortecoach blijft aan de zijde van de barende vrouw en biedt zo continue mentale en fysieke ondersteuning. Tijdens de bevalling zal ze er alles aan doen om de rust te bewaren en de aanstaande ouders een helpende hand te bieden waar nodig. Ze kan zorgen voor ontspanning (massage) bij de moeder, zorgen voor een douche of bad, haar ondersteunen bij verschillende houdingen, ademhaling maar ook moed inspreken, luisteren of gerust stellen van beide ouders. Hoe de bevalling ook verloopt: de doula is aanwezig, als vraagbaak en om fysieke en emotionele ondersteuning te bieden.
Een doula is geen vervanging van de partner of de verloskundige. Ze heeft een gedegen kennis van het geboorteproces maar haar taak is om onvoorwaardelijk achter de ouders te staan en hen van informatie te voorzien zodat ze hun eigen keuzes kunnen maken.
Ze zorgt ervoor dat de aanstaande ouders zich gehoord, gezien en gerespecteerd voelen, juist ook op de momenten van medisch ingrijpen of bij zorgen of angst. Ze zal je partner tips geven zodat deze jou zo goed mogelijk kan ondersteunen.
Het Doula-effect
Het inhuren van een doula is een investering in jezelf die jij meer dan waard bent.
Een bevalling is een life event dat net als trouwen of een verhuizing een grote impact op je leven heeft. Hoe een vrouw bevalt is van grote invloed op de gezondheid van haar kind, op korte en lange termijn, op de relatie met haar partner en op haar eigen mentale en fysieke gezondheid, haar zelfvertrouwen en haar eigenwaarde als vrouw en als moeder. (Penny Simkin)
Uit diverse onderzoeken blijkt dat continue begeleiding door een ervaren vrouw tijdens de bevalling, (los van verloskundige), zorgt voor:
- kortere bevallingen
- minder kunstverlossingen (vacuüm, tang)
- minder keizersneden
- minder medicamenteuze pijnbestrijding
- betere Apgarscore van de pasgeborene
- hogere tevredenheid over de bevalling
- sneller herstel van de vrouw
- positief effect op de borstvoeding
- positief effect op de moeder-kind hechting
- positief effect op de partnerrelatie
Voor wie?
Waarom zou je de ondersteuning van een geboortecoach inroepen?
- Als je van je zwangerschap en bevalling een feestje wilt maken
- Als je onzeker of angstig bent voor de bevalling
- Als je graag continue steun wilt tijdens je bevalling
- Als je het niet prettig vindt om tijdens de bevalling alleen (met je partner) te zijn
- Als je alleenstaand bent
- Als je een trauma hebt na een eerdere bevalling